No és cap notícia que durant el mes de maig se celebraran eleccions municipals. Ara doncs, ens tocarà viure uns mesos on les forces polítiques es faran notar més, on es denunciaran les mancances de la ciutat i on es presentaran les propostes de cara a gestionar i millorar la ciutat d’aquí al 2019.
Des d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), conformada a partir d’un treball de mesos entre la CUP-Rubí (amb més de dos anys de vida) i ACR (amb 2 representants al consistori des de fa 12 anys) també farem propostes. Ara però, creiem que és moment de retre comptes i fer balanç de la feina diària i continua feta al llarg de tots aquests anys, i no només de fer-se veure en període electoral.
Què hem fet, tant la CUP-Rubí com a ACR, durant aquest darrer mandat? Quins aspectes hem treballat? Quines propostes per millorar la ciutat hem fet? Heus ací un resum de tot plegat, perquè creiem que cal mirar enrere per poder tirar endavant.
Durant aquest mandant, en el sí del ple municipal, ACR ha presentat una vintena de mocions, el 85% de les quals parlaven de temes estrictament locals, i ha realitzat més de 60 precs, molts d’ells de manera reiterada perquè no s’ha obtingut resposta sobre la qüestió. A nivell de treball d’assemblea, cada any s’han celebrat al voltant d’unes 4-5 assemblees generals, que com sempre han estat obertes a tota la ciutadania. També ha organitzat o co-organitzat xerrades informatives sobre qüestions que es consideraven d’interès comú: debats del POUM, xerrades sobre mobilitat, remunicipalització dels serveis públics, energies renovables, habitatge, l’economia del bé comú o la participació ciutadana en la transformació de la ciutat. També s’han fet sessions informatives sobre la qüestió dels abocadors, organitzat bicicletades per reclamar l’ús de la bici com a mitjà de transport i sortides per donar a conèixer l’entorn de Rubí i les problemàtiques existents al nostre territori. D’altra banda, també ha participat i/o donat suport a plataformes ciutadanes existents a la ciutat (abocadors, defensa del serveis públics, PAH, etc). Finalment, amb la col·laboració de diversos ciutadans, s’han denunciat problemes específics de la ciutat a través de fotodenúncies.
En coherència amb la nostra filosofia i manera d’entendre la política, el portaveu d’ACR s’ha rebaixat un 44% la retribució. També s’ha renunciat a un 20% dels diners corresponents al grup municipal i els diners rebuts han estat destinats majoritàriament al CRAC, projecte que creiem imprescindible a la nostra ciutat i que hem fet possible juntament amb altres entitats i moviments polítics. També, com a exemple de la transparència que defensem, cada any, ACR ha fet públics els balanços econòmics del grup municipal.
Pel què fa als temes treballats, ACR ha estat fortament i constantment denunciant el cost de l’aparell polític a la nostra ciutat, la manca de treball sobre la qüestió del POUM, la problemàtica dels abocadors (també els il·legals), la manca de transparència institucional en algunes qüestions (començant per la no publicació del pla d’actuació municipal, el PAM), els problemes a la Finca Font del Ferro, les irregularitats en la qüestió del Casino Espanyol i s’ha reclamat un pla d’equipaments, un nou reglament per a les subvencions a les entitats, un pla de mobilitat, un pla especial d’extractives i un pla per reduir els residus als comerços, entre d’altres.
Pel que fa a la CUP-Rubí, malgrat la seva curta vida ha sabut trobar el seu lloc de lluita fora de les institucions. S’ha realitzat un treball detallat sobre la problemàtica de l’habitatge a la ciutat, denunciant els 4.351 habitatges buits que hi ha a Rubí i fent diverses propostes per revertir aquesta situació – algunes de les quals van acabar transformant-se en mocions aprovades (i fins ara no acomplertes) gràcies a la col·laboració d’ACR. S’ha participat durant dos anys consecutius de la campanya Som cims, Som Països Catalans on es combinava la lluita pels Països Catalans amb la lluita municipal de defensa del territori i s’ha participat a les taules municipals centrades en el Dret a decidir, en la denúncia de la problemàtica relacionada amb els equipaments i en la campanya de desobediència a la legalitat espanyola com a únic camí viable per arribar a la independència. Alhora, la CUP ha mostrat el seu rebuig a la constitució espanyola organitzant un acte reivindicatiu el passat 6 de desembre i també ha donat suport a les convocatòries contra la monarquia, en solidaritat amb Can Vies, amb Palestina, a favor del dret a decidir i contra els abocadors a Rubí. A més a més, ha organitzat diverses xerrades on s’han presentat projectes i campanyes – com per exemple la més recent sobre la ILP per una Educació Pública- o abordat aspectes que es consideraven importants com el paper dels sindicats combatius, els drets laborals, la denúncia dels micromasclismes que existeixen en la societat actual o l’amenaça (finalment consumada) de la Llei Mordassa aprovada pel Partit Popular.
En aquest resum segur que ens hem deixat coses, però en tot cas la feina feta no ha estat poca. Ens agradaria haver-ne pogut fer més i millor (no sempre l’haurem encertada), però també és cert que a partir d’ara la suma de forces (i esforços) permetrà que l’AUP pugui assolir més objectius i amb major qualitat. Tenim la certesa que el maig del 2015 serà un punt d’inflexió per aquesta ciutat, bàsicament perquè ho necessita, i que serem capaços de forçar els canvis que la ciutadania de Rubí demana. Això sí, la feina sempre serà més i millor amb una major participació i compromís de la ciutadania. És aquesta la raó de ser de l’AUP, la gent de Rubí que s’implica en el treball diari. Per aquest mandat desitgem que la participació ciutadana no quedi reduïda a les eleccions del maig d’enguany, ans al contrari, esperem que esdevingui constructiva, activa i dinàmica. Només ens queda dir que esperem que pel pròxim mandat tinguem totes i tots molta feina, molta lluita i molts encerts per encarar la transformació de la ciutat!