El pressupost és un document on l’Ajuntament preveu, anualment, quins ingressos tindrà i en què s’ho gastarà, és a dir, quants diners tindrà dels impostos que paguem entre totes (veïnes, empreses i comerciants) i a què es dedicaran aquests diners. Com fem a casa, el pressupost ajuda a organitzar tot el que hem de pagar per a poder viure, quins diners podem destinar a despeses extres i què, amb molta sort, a l’estalvi.
Per això, ens preocupa molt aquesta corrent populista que fa discursos per pagar menys impostos de forma generalitzada, ja que sense ingressos, les institucions públiques no poden oferir serveis de qualitat per a totes. Si no podem garantir serveis com el manteniment de carrers i parcs, l’habitatge públic, l’educació o la sanitat, per a què serveix la política municipal? Des de l’AUP Rubí defensem que cal pagar impostos, de forma equilibrada i proporcional segons els nostres ingressos i alhora reclamar serveis públics de qualitat.
Una altra possibilitat és que estiguem d’acord en pagar impostos, però que considerem que la distribució que es fa sigui injusta, o que els serveis que rebem són insuficients per als impostos que paguem. És aquí on juga un paper clau veure quines propostes fan els diferents partits i com actuen (governin o no). Podrem comprovar què prioritzen, si compleixen amb les promeses que fan durant la campanya, quines polítiques públiques tiren endavant, o si el discurs i el funcionament del partit són coherents.
Aquest any, des de l’AUP hem fet arribar al govern actual, les següents propostes:
Drets essencials
- Implementar les propostes comunitàries per a incrementar la seguretat a les zones d’intervenció prioritària, tal i com es recollia en la moció aprovada per a promoure Les Torres i tots aquells barris que ho necessitin.
- Destinar 1 milió € a habitatge públic, ja sigui per tanteig i retracte i/o bé la creació d’habitatge d’urgència amb antics containers en solars municipals.
- Ampliar les ajudes socials amb targeta moneder, incrementant la partida d’urgències socials, que són competència de Serveis Socials.
Feminisme i cures
- Implementació del servei de canguratge municipal.
Territori i canvi climàtic
- Implementar el sistema de recollida selectiva amb porta a porta i contenidor intel·ligent o amb el sistema que es consideri, Ca n’Alzamora, Sant Jordi Park, La Perla, Centre, Can Ximelis, Can Serrafossà. I la resta del municipi pel 2025.
- Invertir 200.000€ en la creació del Viver d’Arbrat a la Finca Font del Ferro.
- Demanar que la compra agregada d’energia que fem, via la Federació de Municipis de Catalunya, provingui d’energies renovables.
- Ampliar la xarxa de Refugis climàtics:
- Assegurar un refugi climàtic cada 15 minuts amb sofàs, lavabo, aigua i climatització adequada.
- Millora del verd urbà (arbrat i lianes).
- Una partida per rehabilitar l’entorn i la font de Can Felip.
Mobilitat
- Realitzar l’estudi per pacificar tota la C-1413, des de Can Vallhonrat fins El Pinar i establir les converses necessàries amb la Generalitat.
- Realitzar l’Estudi per millorar la connexió entre urbanitzacions i nucli urbà: carril ciclable, peatonal i implementació tàctica mentrestant.
Comerç
- Promoure el repartiment de km 0 i de baixes emissions: amb bicicleta o altres opcions similars.
- Implementar la Moneda local i social.
Municipalitzacions
- Crear una empresa pública de serveis que permeti preparar l’estructura per a les futures internalitzacions durant el 2024.
- Garantir la municipalització del l’aparcament de la plaça Salvador Allende i la plaça 11 de setembre.
Infància i joventut
- Reduir la desigualtat infantil, augmentant la partida destinada a les beques per a extraescolars, casals d’estiu i d’hivern.
- Iniciar la discoteca pública, si el casino està ja preparat. Si no ho està, incrementar actes descentralitzats o a Torre Bassas.
- Ampliar el quiosc de jocs a l’espai públic que, de moment, només s’ha implementat a Les Torres.
Equipaments
- Iniciar la Xarxa de centres cívics amb els equipaments municipals que ja estan oberts.
- Torres Massana: Treballar el futur de les torres amb el veïnat de ca n’Alzamora i les entitats de Rubí el 2024 i estudiar el cost de rehabilitació estructural.
- Cinemes: Habilitar la part exterior, que permeti fer-ne ús sense sortides d’emergència.