La nostra proposta al ple d’octubre!
La llengua catalana es troba en una situació d’emergència lingüística:
- Només el 43,5 % dels habitants de Catalunya parlen habitualment català, el 36,1 % en exclusiva i el 7,4 % de manera bilingüe amb el castellà.
- L’Enquesta a la joventut de Catalunya del 2022 apunta que només el 12,1 % dels joves entre 15 i 34 anys parlen únicament català com a llengua habitual, i que el 47,1 % el parlen en mateix grau o més que el castellà.
- L’estudi d’usos lingüístics als establiments comercials de Rubí realitzada el 2019, també apunta en la mateixa línia:
L’actual situació del català ens preocupa i cal recuperar la iniciativa municipal en aquest àmbit no només executant el cent per cent de les partides previstes en el pressupost sinó també amb nous projectes que s’adeqüin a les necessitats existents.
Per això, proposem els següents acords al ple d’octubre:
PRIMER. Crear una regidoria de drets lingüístics a Rubí, com ja tenen a Girona o a Vic amb l’objectiu de promocionar l’ús social de la llengua, articular l’acusació particular en cas de vulneració de drets lingüístics i vetllar perquè el Consorci per a la Normalització Lingüística estigui ben dotat.
SEGON. Garantir el compliment del reglament d’ús lingüístic de l’Ajuntament de Rubí, vetllant perquè el conegui tot el consistori i totes les empreses que treballen fent un servei públic, ja que s’hi regula l’ús del català. Constituir una comissió per assegurar el compliment d’aquest reglament.
TERCER. Incorporar l’assessorament lingüístic com a funció de les agents cíviques per detectar problemes d’ús en retolacions dels comerços i que animin a retolar i a l’ús de l’idioma dins dels establiments.
QUART. Continuar treballant i impulsar, encara més, el treball i els recursos al Consorci Per la Normalització Lingüística facilitant que tota la ciutadania tingui informació i accés garantit als diferents cursos que ofereix i dedicant-hi més recursos.
CINQUÈ. Valorar, conjuntament amb la comunitat educativa, la idoneïtat d’un canvi o una diversificació d’espais per al CPNL.
SETÈ. Promoure un pacte municipal per a l’ús del català: A Rubí, en català, en el qual s’impliquin persones i entitats dels àmbits culturals, social, econòmic, etc signant un manifest conjunt i impulsant accions per a la promoció de la llengua.
SISÈ. Multiplicar els espais de conversa i aprenentatge informal del català, facilitant espais municipals i recursos a les entitats i plataformes que impulsen l’ús social del català.
Aquí més dades i estudis:
Dades del Vallès Occidental 2018
Estudis usos lingüístics als establiments comercials de Rubí 2019
Informe situació del català 2024