Davant les greus conseqüències, en tots els àmbits de la vida, que ha tingut la DANA a València, moltes persones han començat a preguntar-se què cal fer per prevenir els impactes devastadors de les riuades –i encara més si considerem que la seva freqüència va en augment

No existeix el risc zero, però per disminuir les conseqüències de les riuades cal que les lleres no estiguin ocupades per cases, naus industrials o comercials, carreteres, vies de tren o murs de contenció i que tinguin marges prou amples per créixer i decréixer sense posar en perill la població. Aquest mes presentem una moció al ple de Rubí, on aportem algunes accions i propostes en aquest sentit.

Quines són les zones inundables de Rubí?

Hem realitzat un mapa interactiu amb tota la informació actual de l’ACA i Protecció Civil sobre les zones inundables de Rubí, tant aquelles on ja s’ha construït com aquelles en que hi ha algun tipus de planificació.

Tot i això, com que tenim uns models i unes infraestructures per a un clima que ja no existeix i la regulació dels límits d’edificabilitat en zones inundables es va fer quan no es parlava del canvi climàtic, a la moció demanem que s’actualitzi l’avaluació preliminar del risc d’inundació i els mapes de perillositat i risc, així com la normativa urbanística sobre planificació territorial i urbanística en materia de risc d’inundabilitat en tot el terme de Rubí, inclosos els torrents.

Es pot construir en zones inundables?

La realitat és que, des d’un punt de vista legal, la resposta és afirmativa: es pot construir a zones inundables. Les mesures limitatives són molt laxes i hi ha jurisprudència que ha limitat l’impacte d’alguna mesura més radical, com a conseqüència de problemes de procediment administratiu.

Però que sigui legal fer-ho, no vol dir que sigui legítim, ni oportú i així ho vam explicar al ple on es va aprovació la modificació de la zona de l’Escardívol.

A la moció demanem aturar tots els projectes urbanístics en zones inundables: ens referim, concretament, als pisos de l’Escardívol i el pavelló de Cova Solera, sumant-nos a la petició dels col·lectius ecologistes que sol·liciten al Parlament de Catalunya una moratòria en tots els projectes urbanístics situats en territoris amb risc d’inundabilitat.

Però també cal realitzar un estudi per conèixer la situació dels habitatges o equipaments en zones inundables i valorar si cal reubicar-los. Hi ha municipis que ja han treballat  en aquesta línea: per exemple, a Agramunt van reubicar una escola bressol municipal arran d’una inundació molt més lleu que la que va patir Rubí al 62.

Si traiem vegetació de la riera, estarem més segures?

Això no és ben bé així, malgrat que hi ha propostes que es basen en fer més canalitzacions als rius i extreure la vegetació de les seves lleres per prevenir les riuades, la majoria d’estudis apunten a Solucions Basades a la Natura, que inclouen la creació d’espais verds, jardins de pluja, parcs inundables o llacunes temporals que ajuden a absorbir i filtrar les aigües de pluges intenses, evitant així inundacions catastròfiques. 

Al maig del 2024 ja vam presentar una moció en aquest sentit, en que demanàvem realitzar un pla municipal específic, amb un calendari d’implementació, per tal de reduir progressivament la quantitat d’asfalt a la ciutat i prioritzar la transformació d’asfalt en espais i places verdes, zones de vianants i carrils bici arbrats, amb materials alternatius.

També vam presentar al·legacions a la pavimentació de la plaça de l’Escardívol que anaven en aquest sentit, però van ser rebutjades per part del govern: 

A la moció demanem incorporar més malles per atrapar els residus que acaben a les clavegueres per impedir que arribin als rius i reduir el risc d’inundacions, com ja tenen en altres ciutats del nostre voltant.

Informades som més fortes!

Aquests dies, Rubí ha tornat a ser notícia per ser una de les ciutats amb un risc molt alt d’inundació que no disposa d’un pla d’emergència per inundacions. Com que el govern ha anunciat que el tindrà llest per desembre, malgrat que era obligatori des de fa molts anys, demanem que es publiciti realitzant xerrades a les zones més afectades tal i com es va fer amb la moció sobre la prevenció dels incendis i incorporant cartelleria a totes les zones inundables ja urbanitzades.

I a Rubí, què podem aprendre de les inundacions?
Etiquetat a: