Com a candidatura política que defensa la transparència en les institucions públiques i el retiment de comptes, és essencial que siguem obertes també en la gestió econòmica de la nostra organització. Per això, cada any publiquem els comptes de l’Alternativa d’Unitat Popular, detallant clarament l’origen i la destinació dels fons que gestionem, ja sigui relacionats amb el Grup Municipal que ens representa a l’Ajuntament o amb les activitats de l’assemblea de l’AUP Rubí.

Els ingresos de l’AUP

Els nostres ingressos provenen fonamentalment de les aportacions que fa l’Ajuntament de Rubí als Grups Municipals i a les regidores. 

D’una banda, pel fet de formar part del Ple Municipal tots els partits rebem 1.425€ fixes al mes i 475€ per cada regidor o regidora del Ple

En el nostre cas entre gener i maig del 2023 vam rebre 9500€ (per una sola regidora) i entre juny i desembre del 2023, 16.625€ ja que a les elecciones vam duplicar la representació.

Fins al maig del 2023, al Ple hi havia 25 regidores de 6 grups municipals diferents i a partir del juny de 2023 canvia a 7 grups municipals. Els diners que rebem com a grup municipal són una important despesa anual per a les arques públiques, que ha de ser destinada a facilitar la tasca dels grups i permetre realitzar l’activitat política que ens pertoca per Rubí. La segona part important dels nostres ingressos prové del retorn que fan les regidores del seu salari com a càrrec electe.: cal lliurar factures, comprovants, etc.

Sovint els grups transfereixen la major part o la totalitat dels ingressos al partit polític que representen de manera que la gestió la fa el partit d’àmbit català i no el grup municipal. Això suposa que la justificació dels comptes no es fa davant la intervenció municipal sinó davant la sindicatura de comptes de Catalunya directament des del partit, i dificulta fer el seguiment del destí final d’aquests diners.

En el nostre cas, com a partit local i municipalista, gestionem directament aquests diners i optem per retre comptes també a través de la nostra web.

La segona part important dels nostres ingressos prové del retorn que fan les regidores del seu salari com a càrrec electe.

De les 25 persones que formen el Ple, 11 són regidores del govern i destinen la jornada completa a la seva tasca política.

Intervenció al ple del cartipàs 2023-2027

La resta són regidores de l’oposició i cobren unes dietes per participar de les reunions o bé un salari si són portaveus del seu grup. Amb aquest salari les portaveus dels grups municipals poden dedicar tota o part de la seva jornada laboral a treballar per Rubí (no entrem ara en valorar si efectivament és això el que es fa).

Cada portaveu pot escollir cobrar l’equivalent al 63% o al 50% del que cobra un regidor de govern a jornada complerta. Excepte l’AUP, la resta de grups municipals opten per la jornada a 63% (39.109€ bruts anuals): Xavi Corbera per ERC, Nerea Andrés per VOX, Juan José Giner per PP, Toni Garcia per VR, i el mandat anterior també Roberto Martin per Ciutadans). 

Tant la Betlem Cañizar Bel (fins el maig) com la Marina Dolset Manchó (a partir del juny 2023), portaveus de l’AUP, opten per qüestions ètiques per la jornada base del 50%, equivalent a 36.021€ anuals bruts.

La resta de regidores de l’oposició (actualment 9 persones) reben unes retribucions anuals en forma de dietes que poden arribar a un màxim de 19.000€ bruts anuals. És el cas de la nostra regidora Esther Gómez que rep 1.029,18€, bruts per assistència a cada sessió del Ple, i per assistència a cada sessió de la Comissió Informativa i Comissió Especial de Comptes: 102,92 € bruts.

A l’AUP Rubí tenim uns límits establerts respecte el que les nostres electes poden ingressar per la seva tasca de regidores de manera que la resta es retorna a l’assemblea i es dedica a activitats i projectes. Per això, l’Ester Gómez Alonso, la Marina Dolset Manchó i la Betlem Cañizar Bel retornen tot o part del seu ingrés com a regidores, d’acord a la seva situació personal i familiar (si tenen fills o filles, si són família nombrosa o monomarental, si tenen una feina a jornada complerta o reduïda, si aquesta feina té un salari més alt o més baix).

La Betlem Cañizar Bel, portaveu de l’anterior mandat retornava el 42% dels seus ingressos i mantenia una feina de docent a mitja jornada, la nostra companya Esther Gómez Alonso treballa d’educadora infantil a jornada completa i retorna el 50% de les dietes, i la nostra portaveu actual, Marina Dolset Manchó, a la que l’Ajuntament de Barcelona no li ha permès reduir la seva jornada laboral completa d’educadora social retorna el 100% del seu salari: el 85% a l’AUP i el 15% a la CUP com a militant d’aquesta formació.

Les despeses de l’AUP

Com cada any, la nostra principal despesa té a veure amb el retorn social: entenem que si l’Ajuntament fa aportacions als grups municipals, l’activitat d’aquests ha de revertir en la ciutat.

Per això, la nostra seu és al CRAC, el Centre de Recursos i Alternatives Culturals, fet que ens permet contribuir al sosteniment d’un espai associatiu i autònom com aquest. També fem però aportacions a d’altres col·lectius.

El segon grup principal de despeses són, com altres anys, la comunicació, les accions jurídiques i les activitats de l’AUP. Pel que fa a la comunicació té a veure principalment amb la publicació mensual d’una pàgina informativa doble al Diari de Rubí, per informar de la feina que fa l’AUP o temes importants que afecten a la ciutadania.

Les accions jurídiques són les denúncies interposades per l’AUP davant algunes accions de l’equip de govern de Rubí. El 2023 la despesa es correspon a la denúncia davant el desallotjament dels horts del Castell que va deixar la zona plena de restes de fibrociment i altres deixalles.

Pel què fa a les activitats, podeu anar seguint en aquesta web o a les xarxes socials les que hem anat fent: assemblees, xerrades, etc.

A partir de maig de 2023 tenim una novetat important: l’AUP Rubí ens constituïm oficialment com a partit polític d’àmbit local. Això queda reflectit als comptes per les despeses de constitució com a organització política (555,10€).

També hem d’afegir aquest 2023, les despeses que vam generar durant la campanya electoral de les eleccions municipals de 2023.

Els diners són públics i els comptes clars! Balanç 2023
Etiquetat a: