La nostra proposta al ple d’octubre!

La llengua catalana es troba en una situació d’emergència lingüística:

  • Només el 43,5 % dels habitants de Catalunya parlen habitualment català, el 36,1 % en exclusiva i el 7,4 % de manera bilingüe amb el castellà.
  • L’Enquesta a la joventut de Catalunya del 2022 apunta que només el 12,1 % dels joves entre 15 i 34 anys parlen únicament català com a llengua habitual, i que el 47,1 % el parlen en mateix grau o més que el castellà.
  • L’estudi d’usos lingüístics als establiments comercials de Rubí realitzada el 2019, també apunta en la mateixa línia:

L’actual situació del català ens preocupa i cal recuperar la iniciativa municipal en aquest àmbit no només executant el cent per cent de les partides previstes en el pressupost sinó també amb nous projectes que s’adeqüin a les necessitats existents. 

Per això, proposem els següents acords al ple d’octubre:

PRIMER. Crear una regidoria de drets lingüístics a Rubí, com ja tenen a Girona o a Vic amb l’objectiu de promocionar l’ús social de la llengua, articular l’acusació particular en cas de vulneració de drets lingüístics i vetllar perquè el Consorci per a la Normalització Lingüística estigui ben dotat.

SEGON. Garantir el compliment del reglament d’ús lingüístic de l’Ajuntament de Rubí, vetllant perquè el conegui tot el consistori i totes les empreses que treballen fent un servei públic, ja que s’hi regula l’ús del català. Constituir una comissió per assegurar el compliment d’aquest reglament. 

TERCER. Incorporar l’assessorament lingüístic com a funció de les agents cíviques per detectar problemes d’ús en retolacions dels comerços i que animin a retolar i a l’ús de l’idioma dins dels establiments. 

QUART. Continuar treballant i impulsar, encara més, el treball i els recursos al Consorci Per la Normalització Lingüística facilitant que tota la ciutadania tingui informació i accés garantit als diferents cursos que ofereix i dedicant-hi més recursos.

CINQUÈ. Valorar, conjuntament amb la comunitat educativa, la idoneïtat d’un canvi o una diversificació d’espais per al CPNL.

SETÈ. Promoure un pacte municipal per a l’ús del català: A Rubí, en català, en el qual s’impliquin persones i entitats dels àmbits culturals, social, econòmic, etc signant un manifest conjunt i impulsant accions per a la promoció de la llengua.

SISÈ. Multiplicar els espais de conversa i aprenentatge informal del català, facilitant espais municipals i recursos a les entitats i plataformes que impulsen l’ús social del català.

Aquí més dades i estudis:

Dades del Vallès Occidental 2018

Estudis usos lingüístics als establiments comercials de Rubí 2019

Informe situació del català 2024

Què pot fer l’Ajuntament de Rubí per impulsar l’ús de la llengua catalana?
Etiquetat a: