Aquest mes presentem una moció per la remunicipalització del Servei d’Atenció Domiciliària a Rubí.

El SAD és un servei públic essencial per a persones en situació de dependència i altres situacions de vulnerabilitat social, que contribueix a millorar el benestar de les veïnes ateses, així com el del seu entorn més proper, responent a les seves necessitats bàsiques per a una vida quotidiana digna i saludable.

La majoria de les usuàries i professionals del SAD són dones. Les dones suposen un 80% de les 30.000 persones que treballen al sector. Moltes d’elles són també d’origen migrant. Segons recull un informe de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques publicat el 2022, les treballadores del SAD van atendre més de 67.700 persones a Catalunya, l’any 2019. 

Malgrat ser un servei públic, el SAD està majoritàriament externalitzat a empreses subcontractades, amb només un 8% del servei sota gestió directa de l’administració pública. Segons un informe de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, del 2019, dues empreses, Accent Social i Suara Serveis, comprenen el 44% de les adjudicacions del SAD.

A Rubí, el servei de SAD està externalitzat i gestionat per l’empresa Suara fins al maig del 2025 amb una pròrroga màxima de 2 anys més. Actualment a la plantilla que dóna servei d’Atenció Domiciliària a Rubí, són 96 treballadores que atenen unes 700 famílies. El personal del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), com ocorre en molts altres serveis de cures, és majoritàriament femení, ja que la feina en aquest àmbit es caracteritza per una alta feminització. Això implica que la gran majoria de les treballadores són dones, i sovint les condicions laborals d’aquest col·lectiu presenten reptes, com la precarietat o la falta de reconeixement de la seva tasca essencial. Les externalitzacions tenen com a efecte la precarització d’aquestes tasques essencials i, per tant, la feminització de la pobresa.

Municipis com Vilanova i la Geltrú o Cardedeu ja han recuperat la gestió 100% pública d’aquest servei i destaquen que implica “un major control del servei, sense òptica lucrativa del servei, que els ha permès introduir la mirada comunitària i l’arrelament al territori, millorar la qualitat d’ocupació (contractes, formació, descans i retribució), garantia de la legalitat en tots els processos de contractació i oferta de servei i una millora cap als usuaris, amb menys rotació de personal o amb personal professionalitzat”

Per tot això, demanem al ple de Rubí:

  1. Elaborar una auditoria de l’últim període de gestió del Servei d’Atenció Domiciliària adjudicat per l’Ajuntament de Rubí a l’empresa Suara Cooperativa, Sccl, per a determinar amb quines condicions laborals (sou, hores per contracte laboral, nombre de noves contractacions i les seves particularitats, les condicions de salut laboral de la plantilla) s’ha vingut duent a terme aquest servei municipal.
  2. Elaborar un estudi sobre la viabilitat de la remunicipalització del servei, adreçat no només a la valoració de l’impacte de la gestió directa d’aquest servei d’atenció domiciliària, des del punt de vista econòmic, sinó també a definir les millores qualitatives de la creació d’una coordinació integrada dins de l’equip de Serveis Socials, de la figura de la treballadora familiar i del SAD.
  3. Establir un calendari per a la remunicipalització del servei a la ciutat.
Que posar les cures al centre no sigui només un lema!