A Rubí, l’aigua està privatitzada fins al 2046 però des de l’AUP treballem per una gestió 100% pública d’aquest recurs essencial per la vida. Al gener de 2024, ja vam presentar i aprovar una moció per entomar la situació de sequera i escassetat d’aigua des de l’àmbit municipal.
Malgrat que les últimes pluges han alleugerit la sequera i la sensació que l’aigua no és un recurs tant preuat com sembla, aprofitem que el passat 22 de març es va celebrar el dia mundial de l’aigua per parlar sobre com la volem gestionar, quins models hi ha i posar en valor aquest recurs #essencial per garantir la vida de totes.

Del 31 de març al 22 d’abril – Exposició – Aigua, com gestionem aquest bé comú?
Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí
Al llarg d’11 plafons, es proposa un recorregut amb informació clara, concisa i presentada de manera gràfica que ens parla dels usos i consums d’aigua per sectors i dels models de gestió i els costos que s’hi associen.
Aquesta exposició ens pot ajudar a reflexionar entorn la gestió que fem de l’aigua i les polítiques que es despleguen. Una eina més per continuar defensant una gestió pública i democràtica de l’aigua que vetlli pel manteniment dels cabals, que garanteixi l’aigua per a les persones i no per a grans macroprojectes o agroindústria, i que aturi el deteriorament i sobreexplotació de l’aigua dels nostres aqüífers.

9 d’abril a les 18h – Presentació del quadern “Aigua com gestionem aquest bé comú?”
de la Revista Opcions – Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí
Parlem de gestió privada de recursos naturals, de sobreposar el domini i el lucre també en les nostres relacions amb la naturalesa. I de com això desencadena que, per a moltes persones i comunitats, sigui molt difícil accedir a l’aigua potable.
Parlem de com allò que és essencial per a la vida necessita ser concebut com a dret humà per poder ser garantit, i de com, ni així, aconsegueix ser-ho.
Parlar d’aigua avui no és tant parlar de com la consumim a casa, sinó de com la gestionem des del seu origen fins que surt per l’aixeta, de com entenem el concepte de conca i com visualitzem o no tot el seu cicle i totes les vides que l’aigua com a hàbitat possibilita.
Parlar d’aigua avui vol dir apuntar més enllà de l’ús individual i assenyalar tots aquells sectors no prioritaris que han de reduir-ne el consum des d’ara mateix. I tancar l’aixeta del turisme, de la nova construcció o de l’agroindústria, per exemple. Perquè el consum d’aigua és, també i de nou, una qüestió de classe; i no és l’aixeta de les nostres llars la que cal prioritzar tancar, sinó la del consum desbocat de certs sectors.

Tot plegat ha d’anar acompanyat de política pública per al manteniment de la xarxa, de pressió legal per garantir la responsabilitat d’empreses i corporacions de restaurar la qualitat de les masses d’aigües degradades i de molta, molta mobilització per reclamar allò que mai no hauria de deixar de ser: l’aigua per a la vida i com a font de vida.
24 d’abril a les 19h – Taula Rodona “S’escriu aigua, es llegeix democràcia” al CRAC
Amb Gustavo Romero Gómez – Coautor de l’estudi sobre pobresa hídrica en l’entorn metropolità de Barcelona, en concret a Rubí.
Francisco Rodríguez González – Conseller de la Taula d’Aigua de Terrassa per explicar l’experiència de com es va municipalitzar l’aigua a Terrassa